16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. імені Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Салогуб Валерій Володимирович
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    41
  • Переглядів:
    3237072
  • Візитів сьогодні:
    1588
  • Візитів всього:
    1396298

Ніжинський дитячий будинок-інтернат

Ніжинський дитячий будинок-інтернат є комунальним стаціонарним  соціально-медичним закладом, призначеним для постійного проживання дітей віком від 4 до 18 років та молодіжним відділенням для молоді віком від 18 до 35 років, що входить як структурний підрозділ до складу будинку-інтернату, з вадами фізичного та/або розумового розвитку та психічними розладами, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, освітніх та реабілітаційних послуг.

Ніжинський дитячий будинок-інтернат трьохпрофільний (профіль установи: ІІ, ІІІ, ІѴ профілі та молодіжне відділення), підпорядкований Департаменту соціального захисту населення України. На даний час в установі отримують послуги 107 вихованців.

Основними завданнями будинку-інтернату є забезпечення належних умов для проживання, навчання, виховання, медичної та соціальної реабілітації та надання медичної допомоги вихованцям з фізичними та ̸ або розумовими вадами розвитку та психічними розладами.

Вихованці будинку-інтернату забезпечуються:

-   житлом з усіма комунально-побутовими зручностями, одягом, взуттям, постільною білизною, м'яким та твердим інвентарем;

-   раціональним п’ятиразовим харчуванням, консультативною допомогою, стаціонарним лікуванням на базі Центральної міської лікарні, медикаментами та життєво необхідними ліками відповідно до медичних висновків;

-   надання комплексу реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальної програми реабілітації дитини-інваліда;

-   засобами навчання, виховання та корекції;

-   спортивним інвентарем для проведення оздоровчо-спортивної корекції фізичних вад вихованців;

-   реабілітаційною роботою, що сприяє адаптації вихованців у новому середовищі;

-   умовами для проведення заходів культурно-масової роботи.

Виховання і навчання в дитячому будинку-інтернаті  охоплює спеціальні педагогічні, культурні, гігієнічні, індивідуальні, загальнорозвиваючі та інші заходи, які направлені на зміни в розвитку з подальшою перспективою розвитку  дитини.

На кожного підопічного розроблені  індивідуальні програми та плани реабілітації дитини, які виконуються медичним персоналом, вихователями, психологом, логопедом, вчителем-реабілітологом, культорганізатором, інструктором з праці, фахівцем з фізичної реабілітації, інструкторами з трудової терапії.

В будинку-інтернаті для проведення комплексної медичної та педагогічної реабілітації та корекції вад у підопічних обладнані:

- спортивний зал;

- тренажерний зал;

- сенсорна кімната;

- кабінет психолога;

- логопедичний кабінет;

- компьютерний клас;

- лікувально-трудова майстерня;

- мінікінотеатр.

 

Директор Ніжинського дитячого будинку-інтернату -

Гармаш Олена Василівна

 

16600 Чернігівська обл. , м.Ніжин , вул. Березанська 44-А, [email protected], 

Контактні телефони:   4-22-01     4-24-93

Сайт закладу   www.negin-internat.inf.ua

0029

0228

0334

0354

0373

0392

0585

2622

7517

7575

9965

 


 

3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, він підкреслює необхідність забезпечення рівних прав інвалідів та їх участі в житті суспільства, проте для вихованців Ніжинського дитячого будинку-інтернату це – свято, бо в ці дні відбувається низка подій та заходів, які привертають увагу сторонніх, не байдужих людей. В ці дні наші «особливі» діти відчувають турботу, увагу та свою значимість.

Не можна не відзначити ряд заходів, які вже мали місце в нашому закладі,  з боку громадських організацій, не байдужих до проблем інвалідів. Німецькою  фірмою   ТОВ « Зеб/Рольфес.Ширенбек.Ассошиейтс»,  яка знаходиться в м. Києві  до Міжнародного дня інвалів було  встановлено 26 трьохстворчастих пластикових вікон та пластикові двері. Це відразу вирішило проблему утеплення та тепло збереження класних кімнат та кабінетів, де було  встановлено вікна. Користуючись нагодою, хочемо виразити велику подяку від вихованців закладу та адміністрації організаторам цього  благодійного проекту.

22 листопада наші вихованці зустрілися зі своїми улюбленцями  - волонтерами благодійного фонду «Detdom info». Такі зустрічі відбуваються раз на два місяці. Цього разу приїхало до 20 чоловік. Кожна дитина знайшла собі заняття по душі, були задіяні підопічні всіх профілів: хто робив гарячі бутерброди, хто намазував вафельні торти варенням та вареним згущеним молоком, інші робили колажі-картини із наліпок, хто розважався водними розмальовками, а хто просто насолоджувався спілкуванням з друзями. Самі молодші робили аплікації. Ізюминкою приїзду гостей став клоун Пончик,який розважав дітей мильним шоу, загадками та танцями. Він же і привітав іменинників жовтня та листопада. А діти в знак подяки показали  два запальні танці. Спілкування дітей з волонтерами відбувається не лише в такі святкові дні їхнього приїзду, вони постійно з ними на зв’язку .

Завдяки благодійним фондам «Detdom info» та «Інше життя» вихованці НДБІ мали можливість передати листи зі своїми бажаннями Діду Морозу. Вони, як і багато інших діток, теж мають мрії і впевнені в тому, що дива існують. Хочемо виразити велику подяку тим, хто допоможе Діду Морозу здійснити мрії наших вихованців.

Вже вкотре наші вихованці є учасниками міжнародного конкурсу «Без кордонів», організованого благодійним фондом «Інше життя». Цього разу діти готували малюнки на тему «З чого починається Батьківщина». На конкурс було передано 15 робіт виконаних вихованцями під керівництвом вихователів Гузій Л.М, Абрамової С.Л., Бабко М.В. та інструктора з трудотерапії Дяконенко Т.І., також було передано відео виконання пісень Новіком І. та Дорофеєвим В. та декламування віршів Горницькою О. та Самобродом В. Ці шедеври дитячої творчості народжені клопіткою роботою вихователів Горбатюк Н.В., Кононенць Т.О. та Гузій Л.М. Жодна дитина, яка приймає участь у таких конкурсах не залишається без уваги – кожен отримає подяку  та подарунок на згадку.

Силами ж цього фонду заплановано екскурсію для  майже 20 підопічних будинку-інтернату  , які 26 грудня відвідають місто Київ , стануть учасниками Новорічного свята та приймуть участь в майстер - класі по виготовленню ляльок – мотанок .

21 робота вихованців НДБІ була надіслана до Департаменту соціального захисту населення в місто Чернігів з  метою організації виставки, присвяченої Міжнародному дню інвалідів. Також роботи та малюнки  виставлені на виставці робіт людей з обмеженими можливостями в художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею, яка проходить під гаслом «Повір у себе, і в тебе повірять інші».

Потоваришували наші діти і з волонтерами благодійного фонду «Палітра» міста Чернігова, які вже не вперше приїздять до нас. Ось і напередодні Міжнародного дня інвалідів вони разом готували піцу і  спілкувалися за чашечкою чаю та солодощами.

Спільними зусиллями адміністрації Ніжинського дитячого будинку-інтернату, вихователів та культорганізатора безперервною низкою вже розпочалися заходи, присвячені цьому дню.

В листопаді був проведений «Осінній ярмарок», організований вихователем  Лянченко Н.Л. та культорганізатором Коваль А.Ф., на якому вихованці співали пісень, розповідали вірші про осінь та її дари, танцювали. Почесними гостями заходу були представники християнської організації з Америки та волонтери благодійного фонду «Сучасний Чернігів», які передали підопічним солодощі, іграшки та миючі засоби. Гості були вражені акторськими здібностями вихованців та різноманітністю роботи, яка проводиться в будинку-інтернаті, мали можливість поспілкуватися з підопічними, подивитися кабінети та класні кімнати, фотографії та виставкові стенди з роботами дітей.

3 грудня в закладі пройде масштабний захід «Лікар Айболить на новий лад», організований вихователем Горбатюк Н.В., де акторами будуть вихованці нашого закладу . На захід запрошено кореспондентів місцевої газети та місцеве телебачення. Відомий модельєр створила дівчаткам-актрисам  на візочках святкові сукні  і була запрошена  на захід , як почесна гостя.

На протязі всього цього часу в установі проходять дні відкритих дверей, що спрямовано на привернення уваги до проблем дітей-інвалідів, захист їх гідності, прав та благополуччя, на участь «особливих» дітей в житті суспільства.

Традиційно вже на протязі багатьох років до нашого закладу в ці дні приходять учні школи № 10 та школи - гімназії № 3, вихованці школи мистецтв та будинку дітей та юнацтва зі своїми концертними програмами. Діти будинку-інтернату з нетерпінням чекають на їхні виступи та щедро обдаровують їх щирими оплесками.

6 грудня до дня Української армії плануються провести спортивні змагання «ВЕСЕЛІ СТАРТИ», де підопічні покажуть свою силу, спритність та мужність.

На цьому розважально-виховні заходи не закінчуються, адже попереду ще свято Миколая, Новий рік, Різдво …. Вихованці нашого закладу , як і всі діти, вірять в дива і  з нетерпінням чекають на гостей та подарунки.

16531

16535

16787

 

                   Заступник директора з навчально-виховної роботи   Т.А.Кулешова